Tuesday, October 23, 2012

Coklat Lava paling best hahahah...

Ok hari nk share ngan korang mcmana cara nk buat kek coklat lava yg selalu ada kat restoran kat luar tu.. Anak2 mmg suka so hari ni mmg plan nak buat.. Pi jer kedai kek dia ada dah tepung kek khas utk buat coklat lava harga rm4.50, butter tanpa garam rm7.90 telur 3biji , dark coklat (berapa bnyk mmg dah ada tulis kat plastik tepung yg kita beli tu) so seperti biasa double boiling teknik utk mencairkan coklat dah cair jer masukkan butter tinggalkan sket jer utk sapu kat acuan kecik tu nanti.. Ok kemudian bancuh tepung dan telur dan kemudian campur coklat dan butter yg dah cair tu.. Ok time ni jauhkan anak2 yer depa mmg suka mencolek bancuhan tu sbb mmg sedap hahaha.. Ok masukkan ke dalam acuan kecik tu masak pada suhu 180'c selama 15 minit... Tadaaaaa.. Dah siap sedap di hidangkan bersama aiskrim dan buah- buahan... Sesuai kalau kita nk buat dinner ngan anak beranak kat umah ... Oh ya acuan tu harga rm3.50 1 , boleh pakai lama... Modal lebih kuran rm30 setiap bancuhan boleh dpt dalam 10 acuan kecik... Selamat mencuba mmg sedap ... Ok tata...

No comments:

Post a Comment